Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

по изтъкнатото ооснование на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК не е поставен, формулират се въпроси при предпоставката на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК:

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети септември две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

изслуша докладваното от съдията ТОМОВ

ч. гр. дело №******г., взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК

Образувано е по частна жалба на Н. З., гражданка на ФР Германия, подадена чрез адв. С. Б. от АК- Варна срещу въззивно определение №******г по ч. гр. дело №******г на Варненски апелативен съд, с което е потвърдено определение №******г за прекартено производството по гр. д №******г на Варненски РС поради недопустимост на иска, предявен от касаторката на основание чл. 439, ал. 1 ГПК срещу взискателя по образувано изп. дело К. В. З.. Отказано е разглеждане и на осъдителен иск, заявен като евентуален, за връщането на вече полученото по изпълнителното основание, в случая влязло в сила съдебно решение по извършване на делба с присъдено парично уравнение.

Искът по чл439, ал. 1 ГПК, приет от съдилищата за недопустим, е основан на последващо спрямо решението по делбата постановено съдебно решение по гр. д №486/2017г. влязло в сила, с което е уважен отрицателен установителен иск за собственост на невижим имот- апартамент в [населено място] , предявен от купувачите на имота по договор за покупко продажба от 2013г с продавач ищцата Н. З., легитимирала се при продажбата като единствен собственик по силата завещание, по отношение на което по гр. д №5302/2014г на ВРС е прието, че накърнява запазена част на ответницата К. З. като наследник на общия наследодател и между двете е допусната делба на разпоредения имот включително. Делбата, включваща имота е извършена по способа на чл. 535 ГПК с решение по в. гр. д №2361/2017на ВОС, влязло в сила на 04.07.2019г Продаденият имот е бил възложен на съделителката – продавач по сделката Н. З., осъдена да заплати парично уравнение на ответница К. В. З.. Отрицателният установителен иск на купувачите по нот акт №38/2013г е бил предявен през 2017г, насочен срещу двете съделителки.

Така изложените обстоятелства, според касаторката отричат паричното й задължение да изплаща уравнение на дял, постановено със съдебното решение за извършване на делбата, по отношение на процесния недвижим имот и са налице всички предпоставки за предявяване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари