Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на осми ноември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

като изслуша докладваното от съдия Папазова гр. д.№******г. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 248 ГПК.

Постъпила е молба с вх.№******г., подадена от И. М. И. с искане за извенение на постановения по делото акт: решение №******г., в частта му за разноските, с отмяна на присъдената сума от 2 000лв., адвокатско възнаграждение, защото в нарушение на чл. 78, ал. 1 ГПК са присъдени разноски за двама адвокати, вместо само за един.

Срещу подадената молба, в предоставеният седемдневен срок, не е постъпил отговор от ответната страна Й. К., надлежно уведомена чрез процесуалния представител на 21.10.2022г.

Настоящият състав на Върховен касационен съд, пред вид направеното искане, с оглед материалите по делото, съобразно закона и установената съдебна практика, намира следното:

С окончателният акт, пред вид изхода от спора, са присъдени в полза на ответната страна разноски за адвокатско възнаграждение, направени пред касационната инстанция в общ размер на 2 400лв., включващи сумата от 2 000лв., адвокатско възнаграждение за изготвяне на отговор на касационна жалба по договор за правна защита и съдействие №******г. и сумата от 400лв., адвокатско възнаграждение за представителство пред ВКС по договор за правна защита и съдействие №******г.

Настоящият съдебен състав констатира, че посочените суми са заплатени на различни процесуални представители, поради което намира за основателно направеното от молителя възражение. Съгласно чл. 78, ал. 1 ГПК подлежат на присъждане разноските за възнаграждение само за един адвокат. Това налага изменение на постановения акт в частта за разноските с отмяна на частта от акта, с която са присъдени разноски в размер на 400лв. Дължимото от И. М. И. възнаграждение остава в размер на 2 000лв.

С оглед изложеното, Върховен касационен съд, състав на Трето гражданско отделение

О П Р Е Д Е Л И:

ИЗМЕНЯ решение №119 от 18.07.2022г. по гр. д.№4566 по описа за 2021г. на Върховен касационен съд, в частта му за разноските, с която е осъден И. М. И. да заплати на Й. К. разноски за адвокатско възнаграждение за разликата над 2 000 до 2 400лв. като ОТМЕНЯ същият за сумата от 400лв., явяваща се разликата над 2 000лв. до 2 400лв.

... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари