Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД- Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател: Жива Декова

Членове: Александър Цонев

Филип Владимиров

като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 248, ал. 1 и чл. 247, ал. 1, предл. първо ГПК.

Образувано е по молба вх. №******г. от ответника „Юробанк България“- АД, с искане да се поправи постановеното по делото решение като разноските по касационното обжалване в ползата на банка се присъдят срещу двамата ищци, които отговарят солидарно, както и с искане да се отменят решенията на първа и втора инстанция, в частта, в която са присъдени разноски в полза на ищците Д. А. В. и С. М. В., съобразно изхода на делото пред касационния съд.

От ищците Д. А. В. и С. М. В., в едноседмичния срок, не е постъпило писмено становище.

Гр. д. №******г. на ВКС, III ГО е образувано по касационната жалба на „Юробанк България“- АД като ответник по общо пет обективно и субективно съединени искове с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК предявени от Д. А. В. и С. М. В. за прогласяване на нищожност на клаузи по договор за кредит HL20687/09.05.2007 г. и по допълнително споразумение от 07.10.2014 г. към него. Банката е обжалвала въззивното решение №******г. по гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд в частта, с която е потвърдено решение №260849/13.10.2020г по гр. д. №16460/2018 г. на Пловдивския районен съд, в частта, с която са обявени за нищожни клаузите по чл. 3, ал. 3 от договора за кредит и по чл. 12 от допълнителното споразумение към него, на основание чл. 143, т. 5 и т. 10 ЗЗП.

С решение №109/09.06.2022 г. по гр. д. №3307/2021 г. съставът на ВКС, III ГО е отменил решение №260512/12.04.2021 г. по гр. д. №3177/2020 г. на Пловдивския окръжен съд, в частта по иска относно чл. 3, ал. 3 от договора за кредит и вместо това е отхвърлил иска. В диспозитива на решението е посочено, че искът е предявен от Д. А. В.. Със същото решение ищецът Д. А. В. е осъден да заплати на банката ответник 100 лв. разноски за юрисконсултско възнаграждение за касационното производство. С решението съставът на ВКС не се е произнесъл по присъдените разноски пред първа и втора инстанция.

... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари