Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

допълнителната предпоставка за касационното обжалване е въведена чрез позоваване на ТР №******г. на ОСНГТК на ВКС и на цитирани актове по чл. 290 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в закрито заседание на деветнадесети април през две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Председател: Евгений Стайков

Членове: Ирина Петрова

Десислава Добрева

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищците А. М. А. и Ц. М. А. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Апелативен съд Бургас, с което след отмяна на решението по т. д.№******г.

Искането е за отмяна на решението и уважаване на претенциите им до размера, признат за основателен от окръжния съд (по 25 000лв.) със законните последици. Касаторите се позовават на основанията за неправилност по чл. 281, т. 3 ГПК и на очевидна неправилност. Считат изложените мотиви от състава на апелативния съд за неубедителни и немотивирани, формирани при игнориране на свидетелските показания. Поддържат, че обстоятелството, че към датата на пътното произшествие Е. е била еманципирана, не променя близостта им, градена с години. Считат за игнорирани установените по делото факти, че смъртта й е оставила силен отпечатък върху психиката на по-малкия брат Ц., както и обстоятелството,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация