Анотация

Въпрос

Относно приложението на критерия за справедливост, въведен с чл. 52 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо търговско отделение, в закрито заседание на девети май, през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИВАЙЛО МЛАДЕНОВ, АННА НЕНОВА

като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д.№******година, съобрази следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на З. Д. С. против решение №******г. по гр. д.№******г. на Апелативен съд – Бургас, в частта му с която е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на Ямболски окръжен съд, за отхвърляне предявеният от касатора иск, с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ, против ЗК „Лев Инс„АД, за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди, в причинност с ПТП от 21.11.2017 г., настъпило по вина на водача на застрахован при ответника, по задължителна застраховка „Гражданска отговорност„ на автомобилистите лек автомобил, за разликата над присъдените 21 000 лева и до претендираните 90 000 лева. Касаторът намира, че безмотивно въззивният съд е споделил справедлив размер на обезщетението 30 000 лева, намален до размера от 21 000 лева, поради уважено възражение за съпричиняване на вредоносния резултат в размер от 30 %. Не са обсъдени, според касатора, остатъчните проявления

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация