Анотация

Въпрос

1/ Налице ли са предпоставките на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК за спиране на производството по гражданско дело, в което се реализира гражданската отговорност на застрахователя по застраховка „ Гражданска отговорност„ спрямо пострадалото лице, при висящо наказателно производство срещу застрахованото лице? – допълнителният селективен критерий е обосноваван с ТР №1/2019 г. по тълк. дело №1/2017 г. на ОСГТК на ВКС и 2/ Длъжен ли е въззивният съд да прецени всички доказателства и доводи на страните, като конкретно, ясно и точно изложи в решението си върху кои доказателства основава възприетата фактическа обстановка, а ако по делото са събрани противоречиви доказателства, мотивирано да каже защо и на кои вярва и на кои не, кои възприема и кои не? – допълнителният селективен критерий е обосноваван в идентична хипотеза на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, с приетото в ТР №1/2013 г. по тълк. дело №1/2013 г. на ОСГТК на ВКС.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо търговско отделение, в закрито заседание на девети май, през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИВАЙЛО МЛАДЕНОВ

АННА НЕНОВА

като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д.№******година, съобрази следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на П. М. М. против решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийски градски съд. С потвърденото решение е отхвърлен предявеният от касатора против ЗАД " ОЗК - Застраховане „ АД иск, с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ, за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от настъпило на 14.02.2018 г., по вина на водача на застрахован при ответното дружество, по ЗЗ „ ГО „ на автомобилистите автобус, в размер на 26 000 лева. Касаторът оспорва правилността на извода на въззивния съд за недоказано противоправно поведение на водача на автобуса и настъпването на вредите в причинност със случайно събитие, за което не следва да се ангажира отговорността му, съответно тази на застрахователя на гражданската отговорност. Счита, че въззивното решение е лишено от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация