Анотация

Въпрос

са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото. Счита, че решението е очевидно неправилно- основание за допускане до касационен контрол по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на тринадесети април през две хиляди двадесет и трета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Христова т. д.№******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба ЗК „Лев Инс“ АД срещу решение №******г., постановено по в. т. д. №******г. на Апелативен съд- София в частта, с която е отменено решение №******г. по т. д. №******г. по описа на Софийски градски съд, ТО, 6-ти състав, в частта, с която е отхвърлен предявения от ЗАД „ОЗК- Застраховане срещу касатора иск с правно основание чл. 213 КЗ /отм./ за сумата 49 902.30 лева, представляваща 30% от заплатеното от ищеца на Г. К. Б. обезщетение в общ размер от 166 341 лева за претърпени имуществени и неимуществени вреди вследствие на ПТП, настъпило на 29.11.2014г. и вместо това е уважен предявеният иск като е осъдено ЗК „Лев Инс“ АД да плати на ЗАД „ОЗК- Застраховане на основание чл. 213 КЗ/отм./ сумата 49 902.30 лева, ведно със законната лихва от предявяването на иска /04.01.2021г./ до окончателното плащане,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация