Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

Относно предмета на делото и разпределението на доказателствената тежест при предявен установителен иск в хипотезата на издадена заповед на изпълнение въз основа на запис на заповед.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на десети април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова, Мадлена Желева

при секретаря......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Интернешънъл Саламанка Капитал“ ООД, [населено място], срещу решение №******г., постановено по гр. д.№******г. от Софийски градски съд, в частта, с което е отменено решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийски районен съд и е отхвърлен предявеният от касатора против А. Амаури Г., [населено място], иск за признаване за установено, че А. Амаури Г. дължи на „Интернешънъл Саламанка Капитал“ ООД сумата от 504,99 евро, представляваща задължение по запис на заповед от 10.06.2016 г. с падеж на 15.07.2016 г., издаден за обезпечаване на задължения по договор за заем (потребителски кредит) от 10.06.2016 г., включващи главница и възнаградителна лихва, за която сума е издадена заповед за изпълнение по гр. д.№30608/2017 г. на СРС, както и в частта за потвърждаване на първоинстанционното решение за отхвърляне на иска за сумата от 2666,83 евро,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация