Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

Въззивният съд не е изследвал обстоятелствата, които са от значение за предоставяне на потребителска защита с оглед на качеството на лицето, на което е предоставил потребителска защита. По тези съображения касационното обжалване следва да се допусне на основание очевидна неправилност (по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК).

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на осемнадесети април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова, Мадлена Желева

при секретаря......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Застрахователна компания „Уника АД, [населено място], срещу решение №******г., постановено по в. т. д.№******г. от Бургаския апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г., по т. д.№******г. на Бургаски окръжен съд за осъждане на касатора да заплати на „БОС енерджи“ ЕООД, [населено място], сумата от 60000 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди по договор от 20.11.2017 г., както и след частична отмяна на първоинстанционното решение касаторът е осъден да заплати на „БОС енерджи“ ЕООД законна лихва за забава върху главницата от 16.07.2019 г. до 07.12.2020 г. в размер на 8500 лв. Бургаският апелативен съд е обезсилил първоинстанционното решение в частта за отхвърляне на инцидентния установителен иск на „БОС енерджи“ ЕООД срещу ЗК „Уника АД за прогласяване нищожността на т. 4.1.1 от общите условия към договор за застраховка на имущество

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Навигация