Анотация

Въпрос

за дължимото от въззивната инстанция мотивиране и излагане на съображения при отхвърляне на иска за обезщетяване на неимуществените вреди в обжалвания – чл. 269, изречение второ ГПК размер и за необходимост за преценка съответствието на решението на САС със задължителната за него практика по т. 1 на чл. 280 ГПК;

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Васил Христакиев

Елена Арнаучкова

разгледа в закрито заседание на 17.10.2022 г. докладваното от съдията Христакиев т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 280 ГПК и сл., образувано по касационна жалба на ищците С. В. и А. В. и насрещна касационна жалба на ответника „Евроинс“ АД срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд.

Ищците оспорват насрещната касационна жалба, ответникът не изразява становище.

По допускането на касационното обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

Произнасяйки се по жалби на двете страни, въззивният съд е намерил предявените частични искове по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за частично основателни, поради което след частична отмяна на първоинстанционното решение е намалил присъдените в полза на ищците обезщетения за неимуществени вреди до размер на по 119 000 лв. за всеки от ищците.

За да постанови решението си, съдът е приел, че съобразно предмета на жалбите и изложените в тях оплаквания спорът във въззивното производство е концентриран върху размера на обезщетенията във връзка с приложението на чл. 52 ЗЗД и върху наличието на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация