Анотация

Въпрос

„При неотчитане на всички установени по делото правнорелевантни факти и обстоятелства за определяне на обезщетението за неимуществени вреди нарушава ли се принципът на справедливостта, залегнал в нормата на чл. 52 ЗЗД?“. Твърди, че е налице допълнителното основание за достъп до касация по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, тъй като поставеният въпрос е разрешен от състава на апелативния съд в противоречие с ППВС №4/1968 г. и решение №14 от 10.02.2014 г. по гр. д. №3706/2013 г. на ВКС, ІV г. о.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти април две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. №******г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Л. И. Х. срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Бургаски апелативен съд в частта, с която след частична отмяна на решение №******г. по гр. д. №******г. на Бургаски окръжен съд предявеният от касатора срещу „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве АД, [населено място] иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане при ПТП на 1.10.2019 г. е отхвърлен за разликата над 9000 лв. до 25 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 5.03.2020 г. до окончателното изплащане на сумата.

В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушения на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Касаторът излага оплаквания, че размерът на присъденото обезщетение за неимуществени

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация