Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти ноември през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр. д. №******гражданско отделение на съда за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 248, ал. 1 ГПК.

Образувано е по молбата на М. И. Р., със съдебен адрес в [населено място], представляван от адв. Е. К., с искане за допълване на определение №******густ 2022 г., постановено по настоящото гражданско дело, в частта му за разноските. Молителят сочи, че е подал писмен отговор на касационната жалба, което поради очевидна фактическа грешка не е отбелязано в обжалваното определение. В отговора е поискал присъждане на направените разходи за касационното производство и са представени доказателства за това, но съдът е пропуснал да се произнесе по искането.

Касаторът „Водоснабдяване и канализация“ ООД, със седалище и адрес на управление в [населено място], не представя становище по искането.

Молбата е основателна.

С определение №******густ 2022 г., постановено по настоящото дело, съдът не допусна касационно обжалване на въззивното решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд Монтана, по касационната жалба на „Водоснабдяване и канализация“ ООД. В определението липсва произнасяне относно своевременно направените от Р. претенции за разноски. По делото се установява, че молителят е представил писмен отговор на касационната жалба, в който е направено искане за присъждане на направените разноски за касационното производство. Към отговора е приложено пълномощно за „Адвокатско дружество К., Г. П. енд Ко.“ да представлява М. Р. в касационното производство с право да преупълномощава адвокати с правата по пълномощното. Приложено е и пълномощно за преупълномощаване на адв. Ж. В.. Договорено е възнаграждение от 1200 лева, като същото е заплатено по банков път, за което са представени фактура и вносна бележка.

При това положение искането за присъждане на разноски е заявено своевременно, но съдът е пропуснал да се произнесе. Пропускът на съда да се произнесе по разноските в касационното производство се отстранява по реда на чл. 248 ГПК с допълване на постановеното определение по чл. 288 ГПК. Ето защо надлежно удостоверените като извършени разноски следва да се присъдят на молителя.

Мотивиран от изложеното, Върховният касационен съд, състав на IV г. о.,

О П Р Е Д ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари