Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на първи ноември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК.

Подадена е молба Д. В. С. за изменение на постановеното по настоящото дело определение №******г. в частта за разноските, присъдени на ответника по касация „Билдинг Ремонт Строй“ ООД, чрез намаляването им поради прекомерност. Молителят твърди, че обжалвания интерес е 5 613 лв., поради което присъдените разноски за адвокатско възнаграждение следва да бъдат намалени до размера, посочен в чл. 9, ал. 3 Наредба №******г, а именно на 500,00 лв.

Насрещната страна по молбата - „Билдинг Ремонт Строй“ ООД, не е взела становище по молбата с правно основание чл. 248 ГПК.

Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение приема, че молбата е допустима, доколкото е депозирана в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК, но е неоснователна.

С определение №******г. по настоящото дело съставът на Четвърто гражданско отделение на ВКС не е допуснал касационно обжалване на решение №******г. по в. гр. д. №12303/2020 г. на Софийски градски съд и е присъдил на насрещната страна по касационната жалба разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 1 500,00 лв. за производството пред ВКС.

В конкретния случай договореното адвокатско възнаграждение в размер на 1 500 лв. е за изготвяне на отговор на касационната жалба и за процесуално представителство пред ВКС, без да е конкретизирано каква част от възнаграждението е за изготвяне на отговор на касационната жалба и каква част – за процесуално представителство. Настоящият състав на ВКС констатира, че в конкретния случай оказаната правна защита и съдействие се изразява единствено в подаване на отговор на касационната жалба, поради което дължимото адвокатско възнаграждение за касационната инстанция е в размер на половината от договореното такова в договора за правна защита и съдействие от 25.10.2021 г., поради което размерът на дължимото възнаграждение следва да се редуцира до размера от 750,00 лв.

При това положение, дължимите на насрещната страна по касационната жалба разноски за адвокатско възнаграждение за производството пред ВКС, възлизат на 750,00 лв., поради което молбата за изменение на решението в частта за разноските следва да бъде уважена, чрез намаляването им от 1 500,00 лв. на 750,00 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари