Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 245, ал. 3 ГПК.

Образувано е по молба на Гаранционен фонд, подадена чрез юрисконсулт К. Я., с която е поискано в негова полза да бъде издаден обратен изпълнителен лист за сумата 267 550,87 лв., неоснователно платена от него по изп. д.№20217870400195 по описа на ЧСИ М. Д.. Твърди се в молбата, че сумата е събрана въз основа на невлязлото в сила решение на въззивния съд, като с последващо постановеното решение на ВКС въззивното решение е отменено и предявените от Н. М. Б., Д. М. Б., Б. М. Б., Г. Н. К. и В. М. Б. искове са отхвърлени.

Настоящият състав на ВКС Второ търговско отделение намира молбата за основателна.

Видно от данните по делото, с решение №******г. по в. т. д.№******г. по описа на Пловдивски апелативен съд след отмяна на решение №******г. по т. д.№******г. по описа на Пазарджишки окръжен съд, фондът е осъден на основание чл. 288, ал. 1 КЗ /отм./ да заплати на всеки от ищците Н. М. Б., Д. М. Б., Б. М. Б., Г. Н. К. и В. М. Б. по 30 000 лв., представляващи обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на сестра им З. М. Б., настъпила вследствие на ПТП, възникнало на 15.10.2014г., ведно със законната лихва, считано от 15.10.2014г. до окончателното изплащане на сумите.

Въз основа на това решение на 15.07.2021г. в полза на ищците е издаден изпълнителен лист за събиране на сумите, ведно с лихвите. Видно от представената от молителя покана за доброволно изпълнение изх.№00795/22.10.21г. по издадения изпълнителен титул е образувано посоченото по-горе изпълнително дело, като Гаранционен фонд е поканен да заплати обща сума в размер на 150 000 лв., законна лихва върху нея, начислена от 15.10.2014г., такси и разноски по изпълнението. С преводно нареждане от 29.10.21г. фондът е превел по сметката на ЧСИ сума в общ размер на 271 510,87 лв. Последното се потвърждава и от представеното от молителя удостоверение от ЧСИ М. Д. изх.№00619/10.10.2022г. Според удостовереното с него от посочената сума съдия-изпълнителят е превел по обща банкова сметка на ищците сума в размер на 257 214,72 лв., която включва главниците, присъдени с въззивното решение и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари