Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2020

докладвано от съдия Камелия Ефремова


Анотация

Въпрос

отговарят на общото изискване да са от значение за изхода на конкретното дело, но по отношение на тях не са осъществени поддържаните основания по чл. 280, ал. 1 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, в закрито заседание на двадесет и шести април две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. д. №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по съвместна касационна жалба на Й. Т. Н., Н. Н. Н. и Н. Т. В., тримата от [населено място] срещу решение №******г. по в. т. д. №******г. на Варненски апелативен съд, с което е потвърдено постановеното Варненски окръжен съд решение №******г. по т. д. №******г. за отхвърляне на предявения срещу „Банка ДСК“ ЕАД иск с правно основание чл. 439, ал. 2 във връзка с чл. 124, ал. 1 ГПК за признаване за установено, че ищците не дължат на банката конкретно посочени суми по договор за жилищен и ипотечен кредит №17/17295304/29.06.2009 г.

В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Изразено е несъгласие със становището на решаващия състав, че погасяването по давност на изпълняемото право на банката не следва да се преценява отделно по отношение на длъжника и на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация