Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Емилия Василева


Анотация

Въпрос

Предвид оплакването за недопустимост на въззивния съдебен акт поради произнасяне на въззивния съд извън предмета на спора и оплакванията във въззивната жалба, както и при наличие на основание за спиране на производството по чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК, следва да бъде допуснато касационно обжалване на решението за проверка на неговата допустимост.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на петнадесети ноември две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК във връзка с чл. 280 ГПК, ал. 1 и ал. 2.

Образувано е по касационна жалба на ответника „Вентус България“ ЕООД, [населено място] чрез процесуален представител адв. К. Р. Л. срещу решение №******г. по в. т. дело №******г. на Апелативен съд Варна, Търговско отделение, 1 състав, с което е потвърдено решение №******г. по т. дело №******г. на Варненски окръжен съд и ответникът е осъден да заплати на „Енерго-Про Продажби“ АД, [населено място] на основание чл. 78, ал. 1 ГПК сума в размер 24 384 лв., представляваща направени съдебно-деловодни разноски за въззивна инстанция. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт „Вентус България“ ЕООД е осъдено да заплати на „Енерго-Про Продажби“ АД, [населено място] на основание чл. 55, ал. 1, предл. първо ЗЗД сума в размер 939 250,34 лв., представляваща платена без основание цена за произведена от ответника електрическа енергия /ел.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Навигация