Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2020

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

при такава хипотеза от кой момент е започнала да тече новата погасителна давност за вземанията съдът е приел, че постановките на т. 10 ТР №2/26.06.2015г. по тълк. д.№2/2013г. на ОСГТК на ВКС, с което е обявено за загубило сила ППВС №3/80г. /приемащо, че давност не тече докато трае изпълнителния процес/ и според които новата давност започва да тече от датата, на която е било поискано или извършено последното валидно изпълнително действие, не може да се приложат към правоотношения, възникнали преди обнародването на новия тълкувателен акт, тъй като правните субекти са имали основание да съобразяват поведението си с постановлението на Върховния съд и не следва да търпят неблагоприятните последици от новото тълкуване, което не са могли да предвидят. На базата на тези разсъждения съставът е заключил, че след прекратяването на изпълнителното производство нова давност е започнала да тече от 26.06.2015г., а не от 26.06.2013г. и би изтекла на 26.06.2020г., която дата не е била настъпила към момента на завеждането на исковата молба. От това е направил извод за неоснователност на предявения иск по чл. 439 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на десети май през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

ИВО ДИМИТРОВ

като разгледа докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на К. А. Свирецов, подадена чрез адв. Б. К., срещу решение №******г. по т. д.№******г. на Апелативен съд Бургас, с което, след отмяна на решение №******г. по т. д.№******г. по описа на Бургаски окръжен съд, е отхвърлен предявеният от него срещу „Юробанк България“АД иск с правно основание чл. 439 ГПК за признаване за установено в отношенията между тях, че ищецът не дължи на банката сумата 120 192 лв., представляваща общ сбор от присъдени ѝ в заповедно производство вземания по договор за кредит от 18.10.2007г., поради погасяването по давност на правото ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право