Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2020

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

при такава хипотеза от кой момент е започнала да тече новата погасителна давност за вземанията съдът е приел, че постановките на т. 10 ТР №2/26.06.2015г. по тълк. д.№2/2013г. на ОСГТК на ВКС, с което е обявено за загубило сила ППВС №3/80г. /приемащо, че давност не тече докато трае изпълнителния процес/ и според които новата давност започва да тече от датата, на която е било поискано или извършено последното валидно изпълнително действие, не може да се приложат към правоотношения, възникнали преди обнародването на новия тълкувателен акт, тъй като правните субекти са имали основание да съобразяват поведението си с постановлението на Върховния съд и не следва да търпят неблагоприятните последици от новото тълкуване, което не са могли да предвидят. На базата на тези разсъждения съставът е заключил, че след прекратяването на изпълнителното производство нова давност е започнала да тече от 26.06.2015г., а не от 26.06.2013г. и би изтекла на 26.06.2020г., която дата не е била настъпила към момента на завеждането на исковата молба. От това е направил извод за неоснователност на предявения иск по чл. 439 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на десети май през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

ИВО ДИМИТРОВ

като разгледа докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на К. А. Свирецов, подадена чрез адв. Б. К., срещу решение №******г. по т. д.№******г. на Апелативен съд Бургас, с което, след отмяна на решение №******г. по т. д.№******г. по описа на Бургаски окръжен съд, е отхвърлен предявеният от него срещу „Юробанк България“АД иск с правно основание чл. 439 ГПК за признаване за установено в отношенията между тях, че ищецът не дължи на банката сумата 120 192 лв., представляваща общ сбор от присъдени ѝ в заповедно производство вземания по договор за кредит от 18.10.2007г., поради погасяването по давност на правото на ответника да ги събира принудително в хода на образуваното от него въз основа на издадения му изпълнителен лист изпълнително дело.

В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивния съдебен акт, поради материална незаконосъобразност. Оспорен е като погрешен изводът

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация