Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

се твърди противоречие с разрешението в решение №73/11.08.2020г. по т. д.№2944/2018 г. по описа на ВКС първо т. о./ ; 2. Намира ли правното си основание в чл. 124, ал. 1 ГПК предявеният иск?; 3. Обявяването на противоконституционността на чл. 60а ал. 1 ЗБН води ли до недопустимост на процесния иск или има отношение към неговата основателност, доколкото се касае до осъдителен иск? и 4. Дължат ли се разноски от ищеца при прекратяване на производството по делото въз основа на обявена противоконституционност на правна норма, за което вина няма ищецът, т. е. не е причина за неоснователно завеждане на делото? Наред с това касаторът се позовава и на основанието за допускане на касационния контрол по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК, като твърди, че решението е очевидно неправилно, доколкото съдът е приел, че предявеният осъдителен иск е недопустим въпреки наличието на нормата на чл. 124, ал. 1 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

ИВО ДИМИТРОВ

като разгледа докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на синдика на „Корпоративна търговска банкаАД/н/, чиито функции се изпълняват от А. Д. и К. М., срещу решение №******г. по т. д.№******г. на Софийски апелативен съд, с което е обезсилено решение №******г. по т. д.№******г. по описа на Софийски градски съд и е прекратено производството по предявените от синдика на „КТБ“АД/н/ срещу „Лик телекомюникейшънс“С. а. р. л. главни искове за признаване за установено по отношение на ответника, че „КТБ“АД/н/ е собственик на имущество с произход от банката, а именно 43 264 бр. акции, съставляващи 43,264% от капитала на В. Телеком Инвестмънт С. А. Д. Партнер Люксембург и 43 264 бр. акции, съставляващи 43,264% от капитала на В. Телеком Инвестмънт СКА Люксембург и евентуални – за осъждане на ответника да върне в масата на несъстоятелността на „КТБ“АД/н/ собствеността върху тези акции. С решението

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация