Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2021

докладвано от съдия Ерик Василев


Анотация

Въпрос

„От кой момент поражда действие отмяната на ППВС №3/18.11.1980 г., извършена с т. 10 ТР №2/26.06.2015 г. по тълк. д.№2/2013 г., ОСГТК на ВКС и прилага ли се последното за вземания по изпълнително дело, което е образувано преди приемането му?“ Според касатора въпросът е разрешен в противоречие с практиката на ВКС и има значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети май, две хиляди двадесет и трета година, в състав:

Председател: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

Членове: БОРИС ИЛИЕВ

ЕРИК ВАСИЛЕВ

изслуша докладваното от съдия Ерик Василев гр. д.№******г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано по касационна жалба от Ю. Т. С. чрез адвокат Д. Ф. от АК-С. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Апелативен съд София, с което се потвърждава решение от 25.11.2019 г. по гр. д.№******г. на Софийски градски съд и е отхвърлен иск на Ю. Т. С. против „Първа инвестиционна банка АД, на основание чл. 439 ГПК, да бъде установено, че не дължи сумите по изпълнителен лист от 26.10.2010 г. по ч. гр. д.№******г. на РС Сливен, за вземане в размер на общо 116 510,07 евро, ведно със законната лихва от 24.07.2018 г. до изплащане на сумата.

От „Първа инвестиционна банка АД, чрез адвокат Х. М. от АК-С. е подаден писмен отговор, в който оспорва доводите в касационната жалба, като счита, че са неоснователни.

Касационната жалба съдържа доводи за неправилност на решението, а в изложение към нея се поддържа,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация