Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 73 ЗЧСИ
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос

Може ли ЧСИ да откаже да признае настъпилата суброгация в правата на взискателя и да извърши конституиране по изпълнителното дело, преди суброгиралата се страна да плати таксата по по т. 26 ТТРЗЧСИ?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ВАСИЛКА ИЛИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при участието на секретаря Ани Давидова, като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 73 ЗЧСИ.

Образувано е по жалба на министъра на правосъдието (МП) и по жалба на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) А. В. Я. с рег. №******г., постановено по дисциплинарно дело №******г. на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (ДК на КЧСИ). С обжалваното решение е постановено следното: наложено е на ЧСИ Я. дисциплинарно наказание по чл. 68, ал. 1, т. 2 ЗЧСИ – глоба, както следва: в размер 1 000 лв. – за нарушение на разпоредбата на чл. 429, ал. 1 ГПК по изп. дело №20077470400055 и в размер 1 000 лв. – за нарушение на разпоредбата на чл. 433, ал. 1 и 3 ГПК по изп. дело №20077470400272; отхвърлено е искането на МП (в решението е посочено, че искането е на Министерството на правосъдието) в останалата част.

Жалбите са процесуално допустими – подадени са в срок от процесуално легитимирани за това страни в дисциплинарното производство.

Министърът на правосъдието обжалва решението в отхвърлителната част, както и в частта относно наложеното дисциплинарно наказание, като излага оплаквания за недопустимост, евентуално – за неправилност. Моли съда да обезсили решението в отхвърлителната част, евентуално – да го отмени в обжалваната част и да наложи дисциплинарно наказание за всяко от извършените нарушения. Изложеното в жалбата се поддържа в писмено становище, в което се уточнява последното искане – съдът да наложи дисциплинарно наказание глоба около средния размер за всяко едно от извършените нарушения.

ЧСИ А. Я. сочи, че обжалва решението в частта, с която ѝ е наложено дисциплинарно наказание, но същевременно излага оплаквания за нищожност и недопустимост, отнасящи се до цялото решение; при условията на евентуалност поддържа и оплаквания за неправилност в посочената част. Моли съда да прогласи за нищожно обжалваното решение, евентуално – да го отмени в частта относно наложеното наказание. Изложеното в жалбата ѝ се поддържа в откритото съдебно заседание и в писмени бележки.

ЧСИ Я. оспорва жалбата на МП, като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари