Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Представлява ли дискриминация по признак „лично положение по-неблагоприятното третиране на лице в зависимост от това в кое затворническо заведение изтърпява наказанието си?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Четвърто отделение в откритото съдебно заседание на единадесети октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
Веска Райчева

Членове:
Геника Михайлова, Анелия Цанова

при секретаря Кристина Първанова разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

До касационно обжалване е допуснато решение №******г. по гр. д. №******г., с което Софийски градски съд, потвърждавайки решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски районен съд:

· е признал за установено по отношение на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията (ГДИН), че спрямо ищеца Х. А. Х., изтърпявал наказание доживотен затвор без замяна в затвора в гр. Плевен в периода 15.01.2014 г. – 10.05.2014 г., е упражнена пряка дискриминация по признак „лично положение, изразяваща се в сервиране на храна от постовия надзирател - лице от надзорно-охранителния състав на затвора, което не е инструктирано за сервирането на храна и няма здравна книжка от РЗИ или медицинско удостоверение, че здравословното му състояние позволява да сервира храна (чл. 71, ал. 1, т. 1 ЗЗДискр.) и;

· е осъдил ГДИН да преустанови нарушението и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения спрямо Х. А. Х. (чл. 71, ал. 1, т. 2 ЗЗДискр.).

Решението е допуснато до касационен контрол по материалноправния въпрос: Представлява ли дискриминация по признак „лично положение по-неблагоприятното третиране на лице в зависимост от това в кое затворническо заведение изтърпява наказанието си?

По въпроса има установена практика на Върховния касационен съд - решение №244/14.08.2012 г. по гр. д. №777/2011 г., решение №3/22.07.2013 г. по гр. д. №534/2012 г., решение №85/13.09.2016 г. по гр. д. №4328/2015 г. и решение №101/02.08.2021 г. по гр. д. №1871/2020 г., все на ВКС, IV-то ГО. Прието е, че за да е налице дискриминация, трябва да бъде установено не само по-неблагоприятно третиране, но и това, че то се дължи на някой от защитените признаци по чл. 4, ал. 1 ЗЗДискр. Осъдените и задържаните под стража, настанени в даден затвор, се намират при „сравними сходни обстоятелства в смисъла по чл. 4, ал. 2 ЗЗДискр. само с лица, изтърпяващи същото наказание и/или задържани под стража в същия затвор. Само сравнението на личното положение на лицата, настанени в един и същи затвор, е от значение за преценката ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №462/07.06.2022 по дело №247/2022 3
    Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Представлява ли дискриминация по признак „лично положение“ по-неблагоприятното третиране на лице в зависимост от това в кое затворническо заведение изтърпява наказанието си?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари