Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите при определяне размера на справедливото обезщетение за неимуществени вреди от изпълнение на наложено наказание над определения срок.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на единадесети октомври две хиляди и двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К. Първанова като разгледа докладваното от съдията Райчева гр. д.N773 описа на ВКС за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Обжалвано е решение от 29.11.2021г. по гр. д.№******г. на ОС Варна, с което е уважен иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 6 ЗОДОВ за присъждане обезщетение за неимуществени вреди от изпълнение на наложено наказание над определения срок.

Допуснато е касационно обжалване по въпроса за критериите при определяне размера на справедливото обезщетение за неимуществени вреди от изпълнение на наложено наказание над определения срок на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК

Жалбоподателят – Прокуратура на РБ, чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е неправилно, моли да бъде отменено и да бъде намален размера на обезщетението за неимуществени вреди от от изпълнение на наложено наказание над определения срок.

Ответникът М. С. Й. не взема становище по жалбата на прокуратурата.

Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., приема за установено следното:

Въззивният съд, като е отменил частично първоинстанционното решение, е осъдил Прокуратурата на РБ да заплати на М. С. сумата от 7818,50 лева /седем хиляди осемстотин и осемнадесет точка петдесет/ лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени и имуществени вреди, както следва: 7318,50 лева за изпълнение на 51 дни наказание „лишаване от свобода в затвора в Република Перу в периода от 03.02.2019 г. до 07.04.2020 г., и отхвърля иска за разликата над присъдената сума до претендираното обезщетение в размер на 7500 лева, 500 лева за изпълнение на наказание от 4 дни в затвора в [населено място] в периода от 06.09.2020 г. до 09.06.2020 г. или общо 54 дни над определения срок от една година и двадесет и два дни от присъденото наказание лишаване от свобода при строг режим, наложено с определение по ЧНД №******г. по описа на ОС Варна, кумулирано възоснова на определение от 07.12.2015 г. по ЧНД №******г. по описа на РС-Варна, на основание чл. 2, ал. 1, т. 6 ЗОДОВ. Като е потвърдил решението в останалата част съдът е осъдил Прокуратурата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари