Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Марио Първанов


Анотация

Въпрос

от значение за изхода по конкретното дело е този, който е включен в предмета на спора и е обусловил правните изводи на съда по делото. Материалноправният или процесуалноправният въпрос трябва да е от значение за изхода по конкретното дело, за формиране решаващата воля на съда, но не и за правилността на обжалваното решение, за възприемането на фактическата обстановка от въззивния съд или за обсъждане на събраните по делото доказателства. Жалбоподателят е длъжен да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода на делото. В настоящия случай няма формулиран правен въпрос. Изложени са само твърдения по съществото на делото, които представляват оплаквания относно правилността на въззивното решение поради нарушение на материалния и процесуалния закон и не подлежат на разглеждане в настоящето производство по чл. 288 ГПК. На това основание и съобразно посоченото ТР не следва да бъде допускано касационно обжалване на въззивното решение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори февруари, през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като изслуша докладваното от съдия Първанов гр. д. №******г. на ІІІ г. о. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. З. Ч., [населено място], приподписана от пълномощника му адвокат Д., срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийския апелативен съд, с което е частично потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийския градски съд. С първоинстанционното решение в потвърдената му част на територията на Република България е признато и допуснато изпълнение на решение по семейни дела от 22.05.2015 г. по дело №2-88/2015 на Реутовски градски съд на Руската федерация, с което по искови претенции за издръжка ответникът и понастоящем касатор С. Ч., български гражданин, е осъден да изплати в полза на В. В. П. издръжка на сина им И. С. Ч. за периода от 12.11.2011 г. до 12.11.2014 г. в размер на 545 523 руски рубли; текуща издръжка, започвайки от 13.11.2014 г. да

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация