Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите при определяне размера на обезщетението за претърпени от пострадалото лице неимуществени вреди от водено незаконно наказателно производство и за съблюдаването на принципа за справедливост по чл. 52 ЗЗД с оглед конкретните обстоятелства по делото.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ

при участието на секретаря Анжела Богданова и прокурора като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационните жалби на Прокуратура на Република България и на В. И. К., чрез адв. Р. П., срещу въззивно решение №******г., постановено по възз. гр. д. №******г. на Апелативен съд– Пловдив. С обжалваното решение, след частична отмяна на решение №******г., поправено с решение №******г., постановени по гр. д. №705/2019 г. на Пазарджишкия окръжен съд, прокуратурата е осъдена на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ да заплати на В. К. сумата 60 000 лв. със законната лихва от 08.10.2016 г. - обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение в извършване на престъпление по чл. 354а НК и по чл. 302 НК, т. 1, предл. пето, т. 2 и т. 4, б. б, вр. чл. 301 НК, ал. 3, предл. първо, вр. ал. 1, предл. първо и ал. 2 и чл. 26, ал. 1 НК по ДП №13П/2010 г. по описа на Следствен отдел при СГП, което е било прекратено. Отхвърлен е искът за неимуществени вреди за разликата над присъдените 60 000 лв. до предявения размер от 500 000 лв.

Прокуратурата на РБ обжалва въззивното решение в частта, с която е уважена претенцията на ищеца. Изложени са доводи за неправилност на същото, поради допуснати нарушения на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

Касаторът В. К. обжалва въззивното решение в отхвърлителната му част, като сочи, че определеният размер на обезщетението е необосновано занижен.

С определение №508/03.06.2022 г. касационното обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по правните въпроси за критериите при определяне размера на обезщетението за претърпени от пострадалото лице неимуществени вреди от водено незаконно наказателно производство и за съблюдаването на принципа за справедливост по чл. 52 ЗЗД с оглед конкретните ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: III-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?