Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение в съдебно заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВА ДЕКОВА

ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

при участието на секретаря Албена Рибарска като разгледа докладваното от съдия Владимиров гр. дело №******година по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Д. В. Е. чрез адв. В. против решение №******г. по гр. д. №******г. на Апелативен съд – София, ГК, 12 - ти състав.

В жалбата се правят оплаквания за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния и процесуалния закон, и необоснованост. Иска се решението да бъде отменено, а делото върнато на въззивния съд за ново разглеждане от друг негов състав. Претендират се разноски.

Ответникът по жалба „Юробанк България“ АД с ЕИК 000694749 и седалище [населено място] не ангажира становище.

За да се произнесе настоящият състав на Върховния касационен съд, трето гражданско отделение съобрази следното:

Предмет на разглеждане е жалба срещу посоченото въззивно решение, с което е обезсилено решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд (СГС), ГО I – 25 състав в частта за уважаване на предявения от Д. В. Е. против „Банка Пиреос България“ АД, ЕИК 831633691 и седалище [населено място] иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. първо ЗЗД с присъждане на сумата от 34 794. 60 лв. - платена без основание по договор за кредит от 31.10.2006 г., заедно със законната лихва върху нея, считано от 22.12.2017 г. до окончателното ѝ изплащане и в посочената част делото е върнато за ново разглеждане от друг негов състав.

Въззивният съд е постановил обжалвания резултат като е установил, че първоначален ответник по осъдителния иск е била „Банка Пиреос България“ АД. В хода на първоинстанционното производство е настъпила промяна, в резултат на която първоначалният ответник е загубил правосубектността си – горепосоченото търговско дружество е преобразувано без ликвидация чрез вливане в „Юробанк България“ АД по силата на договор за преобразуване от 26.07.2019 г., прекратило е съществуването си като правен субект и е заличено в търговския регистър, считано от 12.11.2019 г. Съобразено е, че решението на първостепенния градски съд е постановено на 02.06.2020 г. и с него е осъден първоначалния ответник („Банка Пиреос България“ АД) като е прието, че към този момент последният не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари