Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от Върховен касационен съд


Анотация

Въпрос

относно съдържанието на понятието „справедливост“, изведено в принцип при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди в разпоредбата на чл. 52 ЗЗД, в противоречие с практиката на ВС и ВКС – основание за допускане на касационното обжалване по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК. Касаторът се позовава и на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, но без да е формулирал конкретен правен въпрос – изложени са единствено съображения за неправилност на изведения извод, че Столична община отговаря за поддържането и стопанисването на общинските пътища на територията на район „Красно село“, като се изтъква, че липсата на който и да е от елементите на фактическия състав на чл. 49 ЗЗД води до неоснователност на предявения иск.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети февруари през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

СОНЯ НАЙДЕНОВА

като изслуша докладваното от съдията Николова гр. д. №******год. по описа на ВКС, II г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288, вр. с чл. 280, ал. 1 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Столична община, представлявана от кмета Й. Фандъкова чрез пълномощника ѝ юрисконсулт Хр. Д., срещу решение №******год. по в. гр. д. №******год. на Софийски градски съд.

Касаторът обжалва въззивното решение, с което е потвърдено постановеното Софийски районен съд решение №******год. по гр. д. №******год., с което Столична община е осъдена да заплати на Ц. М. Ц. сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания от увреждане на здравето, настъпило на 12.05.2019 год. в гр. София, ул. „Софийски герой“ – травма на лявата ръка вследствие на попадане в необезопасена и несигнализирана дупка в тротоара поради липсващи тротоарни плочки.

В касационната жалба се поддържа неправилност на въззивното решение относно определяне

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация