Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение в съдебно заседание на двадесет и девети септември две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВА ДЕКОВА

ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

при участието на секретаря Албена Рибарска като разгледа докладваното от съдия Владимиров гр. дело №******година по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Апелативна прокуратура - София срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, седми състав.

В жалбата се правят оплаквания за недопустимост на въззивното решение поради произнасяне по непредявен иск, респ. за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон. Иска се решението да бъде отменено.

Ответникът И. Х. Т. не ангажира становище по жалбата.

Предмет на разглеждане е жалба срещу посоченото въззивно решение, с което след отмяна на решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд в отхвърлената част на иска с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ, предявен от И. Х. Т. против Прокуратура на РБ (ПРБ) за сумата от 8 000 лв. - обезщетение на неимуществени вреди от неоснователно водено в периода от 01.04.2009 г. до 07.04.2016 г. наказателно производство – образувано по досъдебно производство №614/2018 г. по описа на РУ – Т. за престъпление по чл. 321, ал. 3, предл. последно във вр. ал. 1 вр. с чл. 210, ал. 1, т. 5 вр. с чл. 209, ал. 1 НК и приключило с влязло в сила определение по НАХД №2008/2015 г. на Районен съд – Плевен е присъдено обезщетение в горния размер и разноски в полза на ищеца.

Въззивният съд е постановил обжалвания правен резултат като е приел, че предвид изложените в исковата молба твърдения за „неоснователно“ водено наказателно производство (от една страна) и за неразумно дългата му продължителност (от друг страна) се касае за претенция за вреди от нарушаване на правото на ищеца делото му да бъде разгледано и решено в разумен срок. Развити са доводи, че в разглеждания случай обезщетението по чл. 2б, ал. 1 ЗОДОВ се поглъща от основанието, на което ищецът следва да получи обезщетение – по чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ, поради което не се налага постановяване на отделен диспозитив и по него. Инстанцията по същество е разгледала претенцията за обезвреда от неразумен срок ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари