Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Здравка Първанова


Анотация

Въпрос

1. Допуснал ли е нарушение на съдопроизводсвените правила съдът, като кредитира само показанията на свидетелите на ищцовата страна, а не взема предвид заключението на вещото лице, назначено по техническата експертиза. Следва ли да се допусне разпит на свидетели и на двете страни; 2. Съобразил ли е размера на присъдената сума с трайната съдебна практика при присъждане на обезщетение за неимуществени вреди. В изложението се сочат решения на СГС и СРС като практика на ВКС.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори февруари през две хиляди двадесет и трета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдия Първанова гр. д. №******г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх. №******г. на ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура - УДВГД София, подадена чрез юрисконсулт Д. М., и касационна жалба вх. №******г. на „Комекс РМ“ ЕООД, подадена чрез юрисконсулт Н. И., срещу въззивно решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски градски съд. Втората касационна жалба е насочена срещу частта от въззивното решение, с която е отменено първоинстанционното решение и предявеният иск е уважен изцяло.

В касационните жалби се поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените праивла и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 1, т. 3 ГПК.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК към подадената ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура - УДВГД София касационна жалба се поддържа, че е налице основанието за допускане на касационно обжалване чл. 280, ал. 1,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация