Анотация

Въпрос

Относно предпоставките /критериите/ за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена при деликт смърт на други лица, извън очертания в ППВС № 4/61 г. и ППВС № 5/69 г. кръг на лицата с право на обезщетение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ търговско отделение, в публично съдебно заседание на седми декември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА, ИВО ДИМИТРОВ

при секретаря Александра Ковачева, като изслуша докладваното от съдията Иво Д. т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от ответника в производството ЗД „БУЛ ИНС“ АД срещу въззивно решение №******г., постановено Апелативен съд – Бургас по гр. д. №******г., изменено в частта за разноските с определение по същото дело №******г. Въззивното решение е обжалвано в частта му, с която е потвърдено първоинстанционно такова №******г., постановено от Окръжен съд – Сливен по гр. д. №127 по описа на съда за 2020 г. в неговата част, с която касаторът е осъден да заплати на Ц. Х. Л. сумата 20000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от настъпилата при ПТП на 29.11.2014 г. смърт на нейния внук А. Т. Т., ведно със законната лихва, считано от 30.11.2016 г. до окончателното изплащане, и в частта му, с която след отмяна на първоинстанционното решение

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация