Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно приложението на принципа за справедливост, предвиден в чл. 52 ЗЗД и критериите за определяне на справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди в хипотезата на предявен иск с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в открито съдебно заседание на двадесет и девети ноември през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ:
НИКОЛАЙ МАРКОВ, ГАЛИНА ИВАНОВА

при участието на секретаря Лилия Златкова като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С. К. Д., чрез адвокат Вихър Н., обжалва решение №******г. по в. гр. д. 507/2020 г. по описа на АС – Бургас, в частта, с която е потвърдено решението на първоинстанционния съд за отхвърляне на иска й с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ за разликата над 50 000 лв до напълно претендирания размер от 170 000 лв, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от жалбоподателката от смъртта на сина й С. В. В., настъпила в пътно-транспортно произшествие на 25.07.2016 г., както и в частта относно следващата се законна лихва и разноски.

В касационната жалба са изложени съображения за неправилно приложение на материалния закон и необоснованост на съдебното решение, отменителни основания съгласно чл. 281, т. 3 ГПК, предл. първо и 3.

Моли да се отмени решението в обжалваната част и да се присъди претендираното обезщетение, както и в частта относно дължимата лихва и началният момент, от който се дължи, както и да се присъдят следващите се разноски.

Ответникът ЗК „Лев инс“ АД не е изразил становище по касационната жалба.

Върховният касационен съд, състав на Второ търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

За да определи конкретния размер на обезщетение от 50 000 лв, на касатора С. Д., като майка на С. В. В., чиято смърт е причинена от деликвент, за когото ЗК „Лев инс“ АД отговаря, на основание сключен договор за застраховка „Гражданска отговорност“ въззивният съд е съобразил наличието на всички елементи от фактическия състав на нормата на чл. 432 КЗ. Приел е, че е настъпило пътно-транспортно произшествие, при което е причинена смъртта на сина й С. В., като виновен за произшествието и за причиняване на смъртта е водачът на лекия автомобил, застрахован при ЗК „Лев инс“ АД. Приел е, че за определяне на конкретния размер ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Търговска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?