Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Иво Димитров


Анотация

Въпрос

дали е налице преюдициалност между изхода на административно дело, по което се обжалва решение на КЕВР, с което се определя НСПЕ за определен вид обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ и делото /било то гражданско или търговско/, в производството по което се претендира заплащане на произведена електрическа енергия над НСПЕ по друга преференциална цена, е константна и непротиворечива, като отговорът на този въпрос е положителен, в какъвто смисъл са определение №10 от 06.01.2021 г. на ВКС по ч. т. д. №2479/2020 г., II т. о.,

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на република България, Търговска колегия, Второ търговско отделение, в закрито заседание на седми декември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдията Иво Димитров т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от ищеца в производството „КЕЙ ЕНД ЕС ЕНЕРДЖДИ 1“ ЕООД, ЕИК:[ЕИК] срещу въззивно решение №******г., постановено Апелативен съд – Варна по в. т. д. №******г. С обжалваното по касационен ред въззивно решение е потвърдено първоинстанционно такова №******г., постановено от Окръжен съд - Варна по т. д. №******г., с което са отхвърлени предявените от касатора против „ЕНЕРГО-ПРО ПРОДАЖБИ“ АД, ЕИК:[ЕИК], обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД вр. чл. 327, ал. 1 ТЗ вр. чл. 31, ал. 5 от на Закон за енергията от възобновяеми източници /ЗЕВИ/ и чл. 86 ЗЗД вр. с чл. 294 ТЗ за осъждане на ответника да заплати на ищеца:

1.) сума в размер 114940.18 лв., представляваща цена за произведена и доставена, но неплатена електрическа енергия за месец октомври 2016

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация