Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2019

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

при участието на секретаря Райна Стоименова, като разгледа докладваното от съдия Петкова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на А. М. Г., чрез адв. М. П., срещу решение №******г. на ОС Бургас по гр. д.№******г., с което е потвърдено първоинстанционното решение в частта, с която са отхвърлени предявените от Г. срещу Военно формирование 26720-с. Ч. при Министерство на отбраната на Р България искове за присъждане на допълнително възнаграждение за некомпенсирани с почивки 1983 часа - отработени над установената месечна продължителност на служебното време, за периода 01.10.2008г. - 21.12.2015г., за разликата над 68,03 лева до пълния предявен размер от 9151,93 лева; акцесорната спрямо този иск претенция за мораторно обезщетение до подаване на исковата молба за разликата над 4,12 лева до 5685, 95 лева; изцяло иска за присъждане на обезщетение от 12 312,45 лева, дължимо при прекратяване на служебното правоотношение за отработено, некомпенсирано с почивка, удължено работно време над нормативно определеното за периода 01.10.2008г. - 21.12.2015г. от 1983 часа, както и акцесорната спрямо последния претенция за мораторно обезщетение в размер на 275, 05 лева за периода от 21.12.2015г. до 11.03.2016г.

Касаторът Г. иска отмяна на обжалваното решение и уважаване на исковите претенции, като обосновава тезата си, че въззивният акт е постановен в нарушение на материалния закон, при съществено нарушение на процесуалния закон и е необоснован. Твърди, че положените от него 1983 часа труд над установената месечна продължителност за исковия период не са извънреден труд, а следва да се компенсират чрез заплащане на възнаграждение като за извънреден труд, както и че тригодишната давност за това компенсационно вземане тече от датата на прекратяване на служебното правоотношение, от който момент се дължи и лихва за забавеното му изплащане.

Ответникът по касация Военно формирование 26720-с. Ч. при Министерство на отбраната на Р България оспорва жалбата. Признава правото на ищеца на възнаграждение за фактически отработените 1983 часа служебно време над установената месечна продължителност за исковия период, но поддържа възражението си, че то е погасено по давност, както е прието от въззивната инстанция.

За да постанови обжалваното решение, въззивната инстанция е споделила довода в жалбата на ищеца, че претенцията му ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари