Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно приложението на чл. 51, ал. 2 ЗЗД и дали отговорността на водачите на МПС за осигуряване на безопасност на движението е по-голяма в сравнение с тази на пешеходците.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на двадесет и девети септември през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

при секретаря Петя Петрова като изслуша докладваното от съдия Христова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от И. Р. Р. и Ф. Р. Р., чрез адв. Е. П. срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Апелативен съд- София в частта, с която е отменено решение №******г., постановено по гр. д.№******г. на Софийски градски съд в частта за уважаване на исковете, предявени от жалбоподателите срещу ЗАД „Армеец“ с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за сумите от по 20 000 лева /разлика между дължимите 35 000 лева и присъдените 55 000 лева/- обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на техния баща Р. Р. Р., настъпила на 18.04.2015г. при ПТП, ведно със законната лихва от 18.04.2015г. и са отхвърлени тези претенции като неоснователни, както и в частта, с която е потвърдено първоинстанционното решение за отхвърляне на исковете им за сумите над 55 000 лева до 120 000 лева.

В касационната жалба се твърди, че решението е частично недопустимо и очевидно неправилно- постановено при съществено нарушение на материалния закон, съдопроизводствените правила и необоснованост. Касаторите поддържат, че въззивният съд се е произнесъл свръх петитум, тъй като е приел съпричиняване на вредите от пострадалия 50 %. Считат, че съдът не е обсъдил всички оплаквания във въззивната жалба, а при определяне на размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди не е съобразил задължителната съдебна практика и решенията по чл. 290 ГПК по приложението на чл. 52 ЗЗД и в резултат е определил занижен размер на обезщетение, който противоречи на принципа на справедливост. Молят да се отмени решението в обжалваните части, като им се присъди по още 85 000 лева – обезщетение за неимуществени вреди на всеки, ведно със законната лихва от 18.04.2015г. Претендират разноски.

Ответникът ЗАД „Армеец“ оспорва касационната жалба, като твърди, че обжалваният съдебен акт е правилен и следва да бъде оставен в сила. Счита, че съдът е съобразил ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари