Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

Апелативен съд Б. се е произнесъл в противоречие с ТР №2/2015г. и в противоречие с решението по гр. д.№61273/2016 г. на 4 г. о. на ВКС. Посочва се, че дори да се приеме, че въззивният съд не е отговорил положително на въпроса, а е счел, че той е ирелевантен, това също е обусловило изхода на делото, тъй като в случая е от съществено значение за течението на давностния срок обстоятелството дали делото се е перемирало или не.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в закрито заседание на седемнадесети май през две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател: Евгений Стайков

Членове: Ирина Петрова

Десислава Добрева

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищцата Д. К. срещу решение №******г. по в. т. д.№******г. на Апелативен съд Б., с което е потвърдено решението по т. д.№******г. на Окръжен съд Бургас за отхвърляне на иска по чл. 439 ГПК, предявен на К. срещу „Банка ДСК“ЕАД за установяване недължимост на суми поради изтекла погасителна давност за вземанията по два изпълнителни листа: от 06.06.2011г., издаден въз основа на заповед за изпълнение по ч. гр. д.№******г. на РС Бургас за сумата 102 863.30 евро; и от 27.05.2011г., издаден по силата на заповед за незабавно изпълнение по ч. гр. д.№3850/2011г. на РС Бургас за сумата 16 800 евро, и двете суми дължими въз основа на извлечение от счетоводните сметки на банката по договор да овърдрафт №38/20.06.2008г. въз основа на които е образувано изпълнително дело №770/2011г. на ЧСИ

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация