Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в открито заседание на двадесет и осми септември през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

Председател: Ирина Петрова

Членове: Костадинка Недкова

Галина Иванова

с участието на секретаря Ина Андонова

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда чл. 290 ГПК.

Образувано по касационна жалба, подадена от ответника „Застрахователно акционерно дружество ОЗК - застраховане АД срещу решение №******г. по в. т. д.№******г. на Апелативен съд София, ТО, 11 състав. С него въззивният съд е: 1/ Отменил решението по т. д.№******г. на Софийски градски съд в частта за отхвърляне на предявения от „Кардинал Груп Комерс“ООД срещу застрахователното дружество иск по чл. 208, ал. 1 КЗ-отм. за разликата над присъдените 282 401.73лв. до сумата 451 842.77лв., представляваща неизплатена част от дължимо застрахователно обезщетение за настъпило на 20.06.2013г. застрахователно събитие „пожар“ по застрахователна полица №******г. за застраховка пожар и природни бедствия. Уважил е иска за посочената разлика от 169 441.04лв., ведно със законната лихва от 15.06.2016г.; 2/ Потвърдил е първоинстанционното решение в частта за уважаването на иска за заплащане на застрахователно обезщетение за същото застрахователно събитие за сумата 282 401.73лв.

Като необжалвано е влязло в сила първоинстанционното решение за отхвърлянето на иска за разликата до пълния предявен размер от 1 438 165лв.

С определение №252 от 11.05.2022г. е допуснато касационно обжалване на въззивното решение само в частта, с която след частична отмяна на първоинстанционното решение за отхвърлянето на иска, той е уважен за разликата над 361 474.22лв. до размер на 451 842.77лв., поради което е влязло в сила и решението на въззивния съд в частта за уважаването на иска за заплащане на застрахователно обезщетение до размер 361 447.22 лв.

В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на обжалвания акт поради съществено нарушение на процесуалния закон и необоснованост. Поддържа се, че в нарушение на разпоредбата на чл. 235 ГПК, доказателственият материал е тълкуван едностранчиво, неправилно въззивният съд е преценил, че застрахователят е заявил пълен отказ от изплащане на застрахователно обезщетение. Посочва се, че в хода на производството ответникът е релевирал основания единствено за намаляване на размера на обезщетението. В касационната жалба касаторът навежда и доводи, че въззивният съд не е съобразил, че погасеното задължение по отношение на третото ползващо се от застраховката ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари