Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За приложението на чл. 52 ЗЗД и въведения с него принцип на справедливост при определяне на размера на дължимото обезщетение при предявен пряк иск срещу застрахователя на делинквента по чл. 432, ал. 1 КЗ.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публично съдебно заседание на 21.09.2022 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

При участието на секретаря СИЛВИАНА ШИШКОВА kато изслуша докладваното от съдия ПЕТЯ ХОРОЗОВА търг. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. Б. Б., ЕГН [ЕГН] от [населено място], чрез процесуалните си пълномощници, срещу решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, 7 състав, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. по описа на Софийския градски съд в обжалваната част – за отхвърляне на иска на М. Б. срещу ЗК ЛЕВ ИНС АД за разликата над присъдените от първата инстанция 40 000 лв. до претендираните 80 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди, причинени в резултат на ПТП на 20.04.2017 г., на основание чл. 432, ал. 1 КЗ.

В касационната жалба се излага, че решението в обжалваната част е неправилно, на основание чл. 281, т. 3 ГПК – незаконосъобразно и необосновано. Моли се за отмяната му и за постановяване на друго по същество, с което исковата претенция да бъде изцяло уважена, чрез присъждане на още 40 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 19.08.2017 г. до окончателното изплащане на сумата. Претендират се разноски. Оплакванията са за несъответствие на определения от съда размер на обезщетението с критерия за справедливост по смисъла на чл. 52 ЗЗД, както и за неправилно приложение на чл. 51, ал. 2 ЗЗД. Поддържа се, че съдът е игнорирал броя на доказаните увреждания и не е съобразил тяхната тежест и последици, като ги е изброил формално и схематично, а по отношение на приетото съпричиняване се сочи неправилна преценка на обстоятелството, че виновният водач сам се е поставил в невъзможност да предотврати произшествието.

Против касационната жалба в срок е постъпил писмен отговор от ЗК ЛЕВ ИНС АД, чрез процесуален пълномощник, със становище, че въззивното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като съобрази доводите на страните и материалите по делото, в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Търговска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?