Анотация

Въпрос

относно определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди. Сочи допълнително основание съгласно чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, противоречие с: решение №******г. по т. д. №******г. на ВКС, I т. о.; решение №******г. по дело №******г. на ВКС; Постановление №4/23.12.1968 г. на ВС. Също така излага съображения за наличие на допълнително основание съгласно чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК като счита, че е налице необходимост от обобщаване на практиката по определяне на справедлив размер на обезщетенията за неимуществени вреди, тъй като е породена необходимост от промяната в обществено-икономическите условия и това ще доведе до развитие на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на четвърти април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. 1159 по описа за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

В. С. Г. чрез адв. Л. Д. обжалва решение №******г. по т. д. 671/2021 г. по описа на Софийски апелативен съд, ГК, 2 състав, с което след частична отмяна на решението на първоинстанционния съд относно присъденото обезщетение на основание чл. 432, ал. 1 КЗ за неимуществени вреди, причинени в пътно-транспортно произшествие, е отменил решението на първоинстанционния съд, за разликата над 15 000 лв до присъдените 30 000 лв и вместо него е отхвърлил иска в тази част и е потвърдил решението на първата инстанция в отхвърлителната част за разликата над 30 000 лв до напълно предявения размер от 52 000 лв.

В касационната жалба сочи основания по чл. 281, т. 3 ГПК – нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Моли да се

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация