Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно дейността на въззивната инстанция и задължението ѝ при самостоятелна преценка на събраните по делото доказателства – писмени и гласни, след обсъждане доводите и възраженията на страните, да изложи собствени мотиви по съществото на спора.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:
ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА, РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

при секретаря Славия Тодорова изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело №******г.

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Г. Й. М., [населено място], [община], чрез процесуалния му представител адвокат И. М., срещу въззивно решение №******г. по гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд - Пловдив. Касаторът поддържа, че решението е неправилно поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК.

С определение №******г. по настоящето дело е допуснато касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК за проверка съответствието на даденото разрешение на релевантните и обобщени процесуалноправни въпроси относно дейността на въззивната инстанция и задължението й при самостоятелна преценка на събраните по делото доказателства – писмени и гласни, след обсъждане доводите и възраженията на страните, да изложи собствени мотиви по съществото на спора, със задължителната практика на ВКС - т. 2, ТР №******г. по тълк. д. №1/2013 г., ОСГТК, ВКС, както и с посочената от касатора практика на ВКС. Въпросите са свързани с това, как следва да се преценяват свидетелските показания - поотделно и съвкупно с останалите доказателства, които носят информация за релевантни към спора факти, и съображенията за кредитирането им при констатация за противоречиви показания на различни свидетели, заинтересованост, вътрешни противоречия в показанията, както и противоречие с останалите доказателства /посочените от касатора решение №183/2017г. по гр. д.№4028/2016г., ВКС, ІVг. о., решение №65/2010г. по гр. д.№4216/2008г., ВКС ІV г. о., решение №700/2010г. по гр. д.№91/2010г., ВКС,ІV г. о./. Оттук следва да се направи преценка за това дали са изпълнени и указанията на касационната инстанция за обсъждане на гласните и писмени доказателства за установяване на релевантни за спора факти /момента на завършване на строежа в груб вид с поставяне на покрив/, както и поддържаното възражение от ответника за трансформация на лични средства при придобиване на имота, тъй като строителството е извършено със средства на родителите му.

Ответникът по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?