Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

при секретаря Славия Тодорова

изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 307 ГПК.

Образувано е по молба с вх. №******г. на И. Н. А. за отмяна на влязло в сила решение №******г., по гр. д. №******г. на Върховния касационен съд, I г. о., по допускане на съдебна делба.

Молителката е починала на 02.03.2019 г. и не е оставила наследници от кръга, посочен в чл. 5 – чл. 9 ЗН. Тъй като предмет на делото е жилище, находящо се на територията на Столична община, на основание чл. 11 ЗН същата е конституирана като молител.

С посоченото решение е потвърдено въззивно решение от 12.07.2007 г. по гр. д. №******г. на Софийския градски съд, с което е допусната съдебна делба на апартамент №1 находящ се в[жк], [жилищен адрес] вх. „А“, ет. 1, със застроена площ 59.38 кв. м, заедно с прилежащите му мазе №16 и 0.649 % ид. части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, между Х. Б. Г., М. Б. И. и М. П. Т. при квоти от по 1/4 ид. част за първите двама съделители и 1/2 ид. част за третата съделителка, като искът за делба по отношение на М. Г. Т., З. Х. И., П. Х. Г., Б. Г. П., Г. В. Г., М. В. Г., Г. Д. Т., И. Д. Т. и Ц. К. Т. е отхвърлен, а първоинстанционното решение в частта, с която искът за делба е отхвърлен и по отношение на И. Н. А. /М./, е потвърдено.

Съделителката М. /М./ Б. И. е починала на 28.11.2017 г. и е оставила за свой наследник по закон В. М. И. –син, който е починал на 21.11.2020 г. и е оставил за свои наследници по закон Н. В. И., М. В. И. и И. В. И.. Съделителят Х. Б. Г. също е починал на 24.04.2021 г. и е оставил за свой наследник по закон Б. Х. Г. –син.

Ответниците по молбата за отмяна М. П. Т. и Б. Х. Г. са взели становища за нейната неоснователност, а останалите ответници не са изразили становище.

В молбата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари