Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

за задължението на въззивният съд да обсъди всички направени от страните доводи, като изложи съображения кои от тях намира за неоснователни и защо.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

при участието на секретаря Славия Тодорова

изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 - 293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Община Сливен срещу въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Сливенския окръжен съд, с оплаквания за недопустимост и неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

Ответникът по жалбата Д. Т. Д. счита същата за неоснователна. Претендира разноски

С обжалваното решение въззивният съд е потвърдил решение №******г. по гр. д. №******г. на Сливенския районен съд, с което по предявения от Д. Т. Д. против касатора иск с правна квалификация чл. 124, ал. 1 ГПК е признато за установено, че ищецът е собственик на основание давностно владение на поземлен имот №*, находящ се в землището на [населено място], [община], с площ от 6,676 дка, ведно с находящите се в южната част на имота жилищна сграда с площ 52 кв. м и стопанска постройка с площ 20 кв. м.

По делото е установено, че [населено място] има само един кадастрален и регулационен план, одобрен през 1964 г., който е действащ устройствен план и към настоящия момент. По този план процесният имот не е нанесен, тъй като се намира извън неговия обхват, североизточно от селото, което няма околовръстен полигон. Имотът е нанесен единствено в картата на възстановената собственост с №* по съществуващи стари реални граници, които на място не са материализирани с ограда, а са налице слогове (синури) и храсти по северната граница. В южната част на имота съществуват масивна жилищна сграда, със застроена площ от 59,50 кв. м, и стопанска постройка – навес с три оградни стени, със застроена площ 20 кв. м. Теренът около тях, с площ около 600 кв. м, е благоустроен и ограден с нова трайна ограда от монолитен бетонов бордюр, стоманобетонни колове и стоманена оградна мрежа. В Отдел „Държавен архив-Сливен към Дирекция „Регионален държавен архив-Бургас липсват данни имотът да е бил отчуждаван, коопериран и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари