Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Веска Райчева


Анотация

Въпрос

Допустимо ли е паралелно съществуване на облигационно и трудово правоотношение между едни и същи правни субекти /работодател и служител/, и в частност споразумение за неустойка за неизпълнение на задължението за опазване на конфиденциална информация на работодателя паралелно с трудовия договор?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на единадесети април две хиляди двадесет и трета в състав:

Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К. Първанова като разгледа докладваното от съдията Райчева гр. д. №******год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК

Делото е образувано по повод касационна жалба срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на ГС-София, с което е отхвърлен иск по чл. 357, ал. 1 КТ, вр. чл. 92, ал. 1 ЗЗД.

Допуснато е касационно обжалване по въпроса: допустимо ли е паралелно съществуване на облигационно и трудово правоотношение между едни и същи правни субекти /работодател и служител/, и в частност споразумение за неустойка, за неизпълнение на задължението за опазване на конфиденциална информация на работодателя паралелно с трудовия договор.

Жалбоподателят - „Фикосота ООД, чрез процесуалните си представители, поддържа, че в решението е неправилно и моли да бъде отменено.

Ответникът - А. Ю. Б., чрез процесуалния си представител, поддържа, че решението е постановено в съотвествие със закона и следва да бъде оставено в сила.

Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., приема за установено следното:

Въззивният съд, като

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация