Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали особеностите в личността и физиката на лицето, което претендира обезщетение за неимуществени вреди, са сред обстоятелствата, които следва да се вземат предвид при определяне размера на обезщетението по чл. 52 ЗЗД?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ:
Веселка Марева, Емилия Донкова

при участието на секретаря Даниела Танева

като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр. д.№******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Обжалвано е решение №******г. постановено по гр. д. №******г. на Софийски градски съд, в частта, с която е отхвърлен искът на Р. Т. И. против „Столичен Електротранспорт“ ЕАД по чл. 42 Закона за автомобилните превози във вр. чл. 369 ТЗ и чл. 79, ал. 1 ЗЗД за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди за разликата над 1500лева до предявения размер от 6000лева, ведно със законната лихва от 15.02.2017г. до окончателното заплащане на сумата.

Касационната жалба е подадена от ищеца Р. Т. И., чрез пълномощника адв. Л.. Поддържа се, че решението в обжалваната част е постановено в нарушение на материалния закон - чл. 52 ЗЗД, на съдопроизводствените правила и е необосновано.

Ответникът по касационната жалба „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и третото лице-помагач на ответника ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“ не изразяват становище.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса дали особеностите в личността и физиката на лицето, което претендира обезщетение за неимуществени вреди, са сред обстоятелствата, които следва да се вземат предвид при определяне размера на обезщетението по чл. 52 ЗЗД.

Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение като разгледа жалбата в рамките на наведените основания, установи следното:

Пред първоинстанционния съд е предявен иск, квалифициран по чл. 49 ЗЗД, от ищеца Р. Т. И. срещу „Столичен Електротранспорт“ ЕАД за 6000лв. неимуществени вреди и 40лв. имуществени вреди, произтекли от настъпил на 30.10.2016г. инцидент при слизане от тролейбус, при който водачът затворил вратите и потеглил преди ищеца да слезе, глезенът му останал захванат от вратата и той бил влачен от превозното средство в продължение на няколко метра. В резултат на това ищецът претърпял травматични увреждания: кръвонасядане в областта на левия лакът, множество охлузвания на лява ръка, охлузване вляво на кръста, охлузвания на ляво бедро, лява подбедрица и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари