Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ценка Георгиева


Анотация

Въпрос

Материално легитимирани ли са операторите на електроразпределителните мрежи да претендират от клиентите си суми, начислени вследствие на преизчисляване на количеството електрическа енергия при установяване на неизмерена, неправилно и/или неточно измерена електрическа енергия по смисъла на чл. 56, ал. 4 ПИКЕЕ (обн. в ДВ бр. 35 от 30.04.2010 г.), вр. чл. 83, ал. 1, т. 6 ЗЕ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ

при участието на секретаря Анжела Богданова и прокурора…………………... като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Електроразпределение Юг ЕАД, представлявано от юрисконсулт И. К., срещу въззивно решение №******г., поправено по реда на чл. 247 ГПК с решение №******г., постановени по възз. гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд. С обжалваното решение е отменено решение №******г. по гр. д. №20402/2019 г. на Пловдивския районен съд и вместо това е прието за установено на основание чл. 124, ал. 1 ГПК, че ищецът А. С. Ч. не дължи на жалбоподателя сумата 6 561,04 лв., представляваща стойността на допълнително начислена електрическа енергия за периода 05.04.2019 г. – 02.10.2019 г. по издадена корекционна фактура №[ЕГН]/22.10.2019 г.

В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на въззивното решение, поради допуснати нарушения на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация