Анотация

Въпрос

Как се разпределя отговорността за вреди от диви животни върху селскостопанска продукция между лицата, стопанисващи дивеча и земеделския производител, в чиито имоти е унищожената селскостопанска продукция?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и пети април две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

при участието на секретаря Райна Стоименова, като разгледа докладваното от съдия Петкова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по в. гр. д.№******г. по описа на Апелативен съд В., с което е потвърдено първоинстанционното решение на ОС Търговище по гр. д.№******г. за осъждане на ТП Д. „Ч. Л.“ да плати на основание чл. 79, ал. 1 Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ на „Орка ООД, [населено място], сумата 25 263, 15 лева, ведно със законната лихва от 22.08.2018г., като обезщетение за имуществени вреди от унищожаване от дивеч на посевите от слънчоглед в обработваните от дружеството ниви в землището на [населено място], [община], с обща площ от 163,49 дка, по въпроса как се разпределя отговорността за вреди от диви животни върху селскостопанска продукция между лицата, стопанисващи дивеча и земеделския производител, в чиито имоти е унищожената селскостопанска продукция.

Касаторът „Държавно ловно стопанство „Ч.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация