Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2021

докладвано от съдия Васил Христакиев


Анотация

Въпрос

по смисъла на чл. 280, ал. 1 ГПК във връзка с т. 1 ТР №******го факти, доколкото това би засилило прекомерно служебното начало във вреда на насрещната страна в процеса, а и предвид възможността съдът да изведе въпрос с различно съдържание от този, който би извел касаторът. В разглеждания случай от изложените оплаквания за необсъждане на доводи и доказателства конкретен правен въпрос не е изведен, поради което касационно обжалване не следва да се допуска.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Росица Божилова

Васил Христакиев

разгледа в закрито заседание на 07.02.2022 г. докладваното от съдията Христакиев т. д. №******[/aam]******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 280 ГПК и сл., образувано по касационна жалба на ищеца „УниКредит Булбанк“ АД срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд относно отхвърлените части от исковете.

Ответниците А. Г., Д. Г. и „Мега Уелдинг ЕООД оспорват жалбата.

По допускането на касационното обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

С обжалваното решение въззивният съд, след частична отмяна на първоинстанционното решение, частично е уважил предявените по реда на чл. 422 ГПК искове по чл. 430, ал. 1 ТЗ за главница и лихва на основание договор за банков кредит.

Крайния извод за частична основателност на исковете въззивният съд е обосновал с липсата на обявяване преди подаване на заявлението по чл. 417 ГПК на предсрочна изискуемост на вземанията по договора за кредит предвид липсата на редовно връчване на изпратената до ответниците нотариална покана в този смисъл, връчена чрез залепване на уведомление по чл. 47 ГПК.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация