Анотация

Въпрос

Може ли съдът да разглежда твърдения, непосочени от страните в производството по делото и допустимо ли е съдът да основе решението си на невъведен от страна в процеса факт или възражение, при което излизайки извън рамките на законовите си правомощия, да отмени първоинстанционното решение и да се произнесе на незаявено с въззивната жалба основание за неправилност на решението?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в открито заседание на двадесети февруари през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

с участието на секретаря Даниела Цветкова,

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато по касационна жалба на Х. С. Ш., чрез адв. Р., касационно обжалване на решение №******г. на Софийски апелативен съд по в. гр. д. №******г., с което след частична отмяна на решение от 17.03.2021 г. по гр. д. №******г. по описа на Софийски градски, касаторът е осъден да заплати на В. И. Г. /конституиран на мястото на починалата в хода на процеса ищца С. М. Ч./, на основание чл. 284 ЗЗД сумата от 18 137,77 лв. – като отчет по договор за поръчка.

Със същото решение, Софийският апелативен съд е потвърдил решението от 17.03.2021 г. по гр. д. №1923/2020 г. по описа на Софийски градски, в частта, с която е отхвърлен иска по чл. 284 ЗЗД за разликата над 18 137,77 лв. до пълния претендиран размер от 35

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация