Анотация

Въпрос

Приложимо ли е изключението по чл. 165, ал. 2, изр. 2 ГПК, ако оспорващият действителността на договор за продажба, с твърдения за нищожност на същия на основание чл. 26, ал. 2, предл. пето ЗЗД, в хипотезата на абсолютна симулация, е законен наследник, с право на запазена част, на прехвърлителите по сделката; дали в този случай оспорващият е трето лице по смисъла на чл. 165, ал. 2, изр. 2 ГПК или наследник, срещу когото сделката е насочена?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети април две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

като разгледа докладваното от съдията Атанасова гр. дело №******год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

Подадена е касационна жалба В. М. Б., чрез адв. Д. Т., срещу решение №******г., поправено по реда на чл. 247 ГПК с решение №******г по в. гр. д.№******г. на Окръжен съд-Търговище, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№1073/2020 г. на Районен съд-Търговище в частта, с която е отхвърлен предявеният от ответника В. М. Б. срещу ищеца К. М. Б. насрещен иск по чл. 108 ЗС, за установяване на собствеността и предаване владението върху недвижим имот – апартамент №3, намиращ с в [населено място], в многофамилна жилищна сграда на [улица], на 1 етаж, с площ от 58 кв. м., ведно с принадлежащото към него избено помещение №3с площ от 3.31 кв. м., както и 2.27% от общите части на сградата и от правото на строеж, който апартамент е нанесен като

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация