Анотация

Въпрос

Поради очевидна неправилност, доколкото спорът на застрахователя по имуществената застраховка „Автокаско“ с ответника-делинквент, причинил имуществени вреди на трето лице-застрахован по същата имуществена застраховка, се основава на плащането от страна на първия на последния на застрахователно обезщетение за причинените от страна на делинквента-ответник по настоящия регресен иск вреди, а не на хипотезата, предвидена в чл. 274 КЗ /отм./ и уреждаща регресните права на застрахователя на ГО на водач на МПС към самия делинквент, която законодателят е уредил по изключение и само в изрично стриктно уредените в закона случаи, и тъй като въззивният съд се е позовал и е приложил именно правната норма в разпоредбата на чл. 274 КЗ /отм./.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, Първо отделение в открито заседание на 20 април, две хиляди и двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

и

при участието на секретаря Петя Петрова като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г., постановено по настоящото дело по реда на чл. 288 ГПК, е допуснато касационно обжалване по КЖ от страна на пълномощника на “ДЗИ-Общо застрахованеЕАД с ЕИК[ЕИК] срещу решение №******г. по в. т. д. №******г. на АС-Пловдив, ТО с което след отмяна на първоинстанционното решение №******г. по т. д. №95/2019 и Решение №260054/23.12.2020 г., постановено по реда на чл. 247 ГПК, е постановено ново, с което е отхвърлен изцяло като неоснователен предявеният от страна на касатора срещу М. З. З. с ЕГН: [ЕГН] иск за присъждане на регресно основание на сума в размер на 105 054.52 лева като изплатено от “ДЗИ -Общо застраховане. ЕАД застрахователно обезщетение за причинените на лек автомобил марка „Мерцедес МЛ 4 Матик“ с рег. [рег. номер на МПС] имуществени вреди в резултат на ПТП, настъпило на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Навигация