Анотация

Въпрос

Вземанията за суми, получени без правно основание, установени по реда на чл. 76а ЗЗО, попадат ли сред публичните вземания по чл. 162 ДОПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо отделение в закрито съдебно заседание на шести ноември две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА, ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

като изслуша докладваното от съдия Добрева ч. т. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на НЗОК чрез РЗОК Пловдив срещу определение №******г. по в. ч. т. д. №******г. на Апелативен съд Пловдив, с което е потвърдено определение №******г. по т. д. №******г. за прекратяване на производството по иск с правно основание чл. 422 ГПК, предявен от НЗОК срещу „Медицински център Хипоталамус“ ООД, както и допълващото го определение №79/19.01.2022 г. по същото дело в частта за разноските.

Частният жалбоподател атакува определението на Апелативен съд Пловдив с твърдения, че същото е неправилно, тъй като е постановено в разрез със закона. Заявеното НЗОК искане за плащане не е за публично вземане, както е приел съдът. Вземането е възникнало въз основа на покана по чл. 76а ЗЗО, която представлява индивидуален административен акт, явяващ се основание за издаване на изпълнителен титул. Вземането по тази покана представлява частно държавно

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за допускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация