Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Владимир ЙордановКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При данни за родителско отчуждение на детето спрямо единия родител при спор за родителски права, следва ли да се изслуша вещо лице-психолог, за да се установи действителното състояние на детето? Какъв е комплексът от предпоставки, обуславящи интереса на малолетните деца кой от двамата родители да упражнява родителските права и при кого да живеят?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 16.11.2022 година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Зоя Атанасова

ЧЛЕНОВЕ:
Владимир Йорданов, Димитър Димитров

разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Б. С. Б. срещу решение №******г. по в гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Пловдивския районен съд в обжалваната му част, с която упражняването на родителските права върху малолетното дете С. В. С., [дата на раждане] , са предоставени на бащата В. П. С..

В. П. С. оспорва наличието на основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение и основателността на жалбата.

Жалбата е допустима, тъй като е обжалвано въззивно решение, за което не е предвидено ограничение за касационно обжалване.

Касационно обжалване следва да бъде допуснато по изведения от жалбоподателката процесуалноправен въпрос:

Следва ли съдът задължително да изслуша лично родителите при спор за родителски права, местоживеене, режим на лични отношения? Въпросът е свързан с довод за неправилност на въззивното решение, поради това, че не е проведено изслушване на родителите в производството за предоставяне на родителски права.

Въпросът е разрешен в противоречие с посоченото от жалбоподателката решение №116/16.04.2014 г. по гр. д. №5156/2013, IV г. о. на ВКС, с което в отговор на правния въпрос за необходимостта от задължителното изслушване на родителите при спорове относно родителските права, е приет следният отговор:

За да извърши максимално точна преценка за интересите на децата при решаване въпроса относно упражняването на родителските права, ППВС №1/12.11.1974 г. задължава съдилищата да изясняват действителните отношения между родителите и децата. За целта задължително се изслушват родителите и основанията им да се предоставят децата на един от тях, а когато е уместно следва да бъдат изслушани и техни близки, както и децата. Изслушването на родителите в производството има за цел охрана и възможно най-добра защита на интересите на децата, съгласуване на личния интерес на родителя с интересите на семейството и обществото. В чл. 59, ал. 6 СК посоченото изискване е и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: IV-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?